Založ si blog

Kalkulačka na biologický vek a aktivovaná voda

Biologický vek má pre nás väčšiu výpovednú hodnotu ako ten chronologický (počet rokov). Biologický vek je ten, ktorý odzrkadľuje skutočný stav nášho zdravia.

Aktivovaná voda je voda, ktorá sa nachádza priamo v bunkách. Nedá sa doplňať pitným režimom, ani iným spôsobom. Aktivovanú vodu môžeme poznať pod pojmom živá voda, pretože rozhoduje o dĺžke nášho života. Vyskytuje sa v rôznych rozprávkach, kde niekto bol pokropený živou vodou a zázračne ožil. Aktivovaná voda hrá absolútnu prioritu v našom živote. Keď je dieťa v placente, má 100% aktivovanej vody ako dokonalé božské dielo. Dieťa tam má ideálne podmienky na svoj vývoj. Keď sa narodí, prestrihne sa pupočná šnúra, poutiera sa do sucha, tak má už iba 97% aktivovanej vody. Čiže pôrodom sme stratili 3%.

Každým rokom „vysycháme“ o 0,5% aktivovanej vody. Obdobie života medzi 30-50 rokmi je najvýkonnejšie, pretože vtedy vydávame zo seba najviac energie. Tým pádom sa v tomto období vysušujeme až o 1% za rok. Ak to spočítame, tak v 50-tke máme už iba 65% aktivovanej vody. Medzi 50-70 rokom života strácame opäť po 0,5% aktivovanej vody ročne. Od 70-tého roku života strácame po 1% ročne. Ak je 60% a menej aktivovanej vody v organizme, môže dôjsť ku klinickej smrti. Ak sa dostávame pod hranicu 58% dochádza k vysychávaniu a začína pomalá smrť. Vážne ochorenia urýchľujú pokles aktivovanej vody. Menej ako 50% aktivovanej vody v organizme znamená smrť. Aktivovaná voda je voda, ktorú máme v bunkách. Ak sa táto voda z buniek stráca, orgány začínajú chradnúť. Najviac je to vidno na pokožke. Preto mnoho starších ľudí majú zvráskavenú a „scvrknutú“ pokožku. Je to kvôli tomu, pretože strácajú vodu. Toto isté sa deje aj s orgánmi vo vnútri tela, ktoré nevidíme. Orgány sa stávajú slabšie a slabšie. Entrópiu môžeme nazvať aj ako vysychávanie tela a stratu aktivovanej vody.

Aktivovaná voda má priamy vplyv aj na biologický vek. V skutočnosti by nás mal zaujímať práve biologický vek. Človek môže mať 40 rokov, ale biologický vek môže byť 50. A naopak. Podľa chronologického veku by sme nemali ľudí hodnotiť. Ak je Váš biologický vek vyšší ako chronologický, je to zlé. Znamená to vysokú entrópiu. Ak je biologický vek nižší ako chronologický, ste na tom dobre.

Na výpočet biologického veku sú rôzne testy. Nájdete aj zložitejšie, ktoré trvajú niekoľko dní, ale sú tu aj rýchle a jednoduché. Ich výsledok však, ale nie je až taký spoľahlivý. Môžete si urobiť tento test, aby ste mali aspoň približnú predstavu, ako je na to Váš biologický vek. Najprv si zoberte váš chronologický vek a k tomuto číslu budete pripočítavať alebo odpočítavať roky, podľa nasledujúcich otázok.

Aká je Vaša váha?

  • Mám nadváhu 10kg a viac. + 2 roky
  • Mám nadváhu do 10kg +1 rok
  • Mám podváhu + 1 rok
  • Mám optimálnu váhu – 2 roky

Aká je vaša úroveň aktivity?

  • Každý týždeň mám fyzickú aktivitu pri ktorej sa zadýcham (beh, rýchla chôdza, šport, fitness…) -2 roky
  • Nemám pravidelnú fyzickú aktivitu, iba zriedkavo. (bez zmeny)
  • Fyzickú aktivitu ako cvičenie, šport, beh nemám skoro nikdy alebo nikdy (+2 roky)

Aký je Váš jedálniček?

  • Vysoká konzumácia čerstvého a surového ovocia a zeleniny. Mäso a mäsové výrobky výnimočne. Mlieko a mliečne výrobky striedmo. Biela múka a rafinovaný cukor iba zriedkavo. (-2 roky)
  • Snažím sa dobre jesť, ale niekedy siahnem po nezdravom jedle, keď som v strese alebo zaneprázdnený (+1 rok)
  • Moja strava nie je dokonalá. Mám chuť na sladké a konzumujem často hotové jedlá, polotovary, priemyselne spracované potraviny. (+2 roky)

Bez ohľadu na to, koľko cvičíte, koľko denne presedíte?

  • Sedím minimálne osem hodín denne (+2 roky)
  • Veľa času zo dňa sedím, ale snažím sa každú hodinu vstať a viac sa hýbať (bez zmeny)
  • Som aktívny/a a nemám sedavé zamestnanie (-2 roky)

Fajčíte?

  • Nie, nikdy som nefajčil/a (-2 roky)
  • Prestal som fajčiť (+1rok)
  • Áno (+2 roky)

Koľko spíte?

  • Spím neprerušovane 7-8 hodín a zobudím sa svieži (-2 roky)
  • Spím 6-7 hodín (+1rok)
  • Spím menej ako 6hodín (+2 roky)

Žijete v strese?

  • Stres nepociťujem vôbec. Mám v živote pokoj a harmóniu. (-2roky)
  • Stres nepociťujem pravidelne, iba krátkodobý stres nie viac ako 1x za mesiac (-1 rok)
  • Áno a používam rôzne zdraviu prospešné techniky ako si uľaviť – meditácia, spev, tanec, šport, chodenie do prírody (+ 1rok)
  • Áno a považujem to za zdrvujúce a veľmi to ovplyvňuje moju náladu (+2 roky)

Pijete alkohol?

  • Nepijem alkohol (-1 rok)
  • Pijem iba príležitostne, a to víno alebo sekt (bez zmeny)
  • Pijem pravidelne, a to aj tvrdý alkohol (+2 roky)

Existujú aj spoľahlivejšie a presnejšie testy ako tento. Berte ho iba ako predbežný rýchly ukazovateľ.

Poďme sa teda pozrieť čo s tým urobiť a ako zlepšiť stav biologického veku. Očista tela a zmena životosprávy, teda systém zdravia, dokáže znížiť biologický vek. Aktivovaná voda dokáže predĺžiť aktívny život za pomoci zlepšenia zdravotnej gramotnosti. Systém zdravia je ucelený a komplexný pohľad na uzdravenie. Zahŕňa duševné, emočné a fyzické zdravie a 5 pilierov správnej životosprávy. Všetko je to popísane dopodrobna v knihe Šlabikár zdravia. Okrem tejto knihy odporúčame aj knihy Zlaté pravidlá stravovania, Piť či nepiť, Elixír mladosti, Tajomstvo zdravého spánku a Nebojte sa chorôb.

Na základe zvládnutých vedomostí o systéme zdravia sa zvýši vaša zdravotná gramotnosť, pomocou ktorej si môžete znížiť biologický vek, spríjemniť a predĺžiť si život. Nezabúdajte na to, že nevedomosť zabíja.

Čo je pre človeka najdôležitejšie? Jeho život, resp. jeho zdravie. Preto v prvom rade by sme sa mali vzdelávať o živote, resp. o zdraví. Ako si zlepšiť kvalitu života a ako si ho predĺžiť. Ku zvýšeniu gramotnosti pomáha čítanie. Štatistika hovorí, že 60% ľudí nečíta, iba pozerajú telku.

Nepoužívajte čítanie na zabitie času, ale na seba obohacovanie. V tejto „modernej“ a rýchlej dobe máme okolo seba mnoho vecí, ktoré upútavajú a berú našu pozornosť. Reklamné firmy sa doslova bijú medzi sebou a vyhrávajú tí, ktorí dokážu najviac strhnúť našu pozornosť. Lenže pre koho je to prospešné? Pre nás určite nie. Mnohokrát sme sa nechali zatiahnuť do ich naaranžovanej hry, v ktorej sme vôbec nechceli skončiť. Preto si opatrne vyberajte, komu a čomu venujete svoju pozornosť a aké informácie necháte do seba preniknúť.

Vyberajte si hlavne také informácie, ktoré sú prospešné pre vás a vaše zdravie a v prvom rade pre váš život.

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny – zrozumiteľné vysvetlenie

05.04.2023

V zdravom ľudskom organizme panuje acidobázická rovnováha. V tomto článku si vysvetlíme, prečo máme toľko ťažkostí.

Vplyv kofeínu na Vaše zdravie – možné negatívne účinky a komplexné vysvetlenie

06.03.2023

Poviem Vám úprimne, že k štúdiu kofeínu a jeho vplyvu na zdravie ma priviedlo moje telo. Čoraz častejšie som začal mať rôzne príznaky ako potenie, zúženie ciev, studené ruky, kolísajúca energia, bolesti hlavy, časté močenie a zhoršená pokožka. Dlho som nechcel pripustiť, že k tomu môže prispievať aj kofeín. Zvykol som piť dlhé roky 2-3 šálky malého espressa [...]

Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku

17.01.2023

Už sa vám niekedy stalo, keď ste si dali dielik čokolády či zákusok, zaplavil vás pocit spokojnosti, ukľudnenia a šťastia? Ak ste v strese alebo smútku, dokážu vám nejaké potraviny krátkodobo zlepšiť náladu však? Stáva sa Vám, že ak nemáte pár hodín jedlo ste podráždený, nervózny a následne keď sa najete ste pokojný a kľudný? Myslím si, že tieto situácie [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

matejmravec

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14981x
Priemerná čítanosť článkov: 3745x

Autor blogu

Kategórie